|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Η διατροφική αξία της ελιάς Χαλκιδικής
Η σχέση της ελιάς με τη Χαλκιδική έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που ξεκινούν από τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες και συνεχίζονται μέσω των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών, Παλαιοχριστιανικών και Βυζαντινών χρόνων, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μαρτυρούν αυτήν την αδιάκοπη παράδοση, όπως ελαιόμυλοι και άλλες κληρονομιές, που καταδεικνύουν την ιστορική πορεία του καρπού της ελιάς. Ο καρπός και το λάδι της ελιάς είναι θεμελιώδη συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.
Η διαδικασία παρασκευής των βρώσιμων ελιών αρχίζει με το σωστό μάζεμα, το οποίο γίνεται παραδοσιακά με το χέρι για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η γεύση του προϊόντος.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Θρεπτικά οφέλη

Όσον αφορά τα θρεπτικά οφέλη, 100 γραμμάρια πράσινων ελιών καλύπτουν το 18,3% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο, το 12,8% σε φυτικές ίνες, το 12,65% σε χαλκό και το 6% των θερμίδων μας, προσφέροντας 120 θερμίδες, περίπου το 6% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών. Είναι επίσης πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α και καροτενοειδή, ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες βιταμινών B1, B6 και B12.
Οι πράσινες ελιές είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως Κάλιο, Ασβέστιο, Φωσφόρο, Σίδηρο και Μαγνήσιο, ενώ οι ελιές που συντηρούνται σε άλμη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο.
Η βιταμίνη Α που περιέχουν οι ελιές συμβάλλει στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την όραση και την υγεία του δέρματος, ενώ οι τοκοφερόλες, τα αντιοξειδωτικά συστατικά της ελιάς, έχουν αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν καρδιοπάθειες.
|
|
|
|
|
|