2371110117 Καλύβες Πολυγύρου, Χαλκιδικής elaioktima@gmail.com
     
     
 
 
     
     
 

Η διατροφική αξία της ελιάς Χαλκιδικής

Η σχέση της ελιάς με τη Χαλκιδική έχει βαθιές ιστορικές ρίζες που ξεκινούν από τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες και συνεχίζονται μέσω των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών, Παλαιοχριστιανικών και Βυζαντινών χρόνων, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μαρτυρούν αυτήν την αδιάκοπη παράδοση, όπως ελαιόμυλοι και άλλες κληρονομιές, που καταδεικνύουν την ιστορική πορεία του καρπού της ελιάς. Ο καρπός και το λάδι της ελιάς είναι θεμελιώδη συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.

Η διαδικασία παρασκευής των βρώσιμων ελιών αρχίζει με το σωστό μάζεμα, το οποίο γίνεται παραδοσιακά με το χέρι για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η γεύση του προϊόντος.

 
     
     
 
 
     
     
     
 
 

Θρεπτικά οφέλη

Όσον αφορά τα θρεπτικά οφέλη, 100 γραμμάρια πράσινων ελιών καλύπτουν το 18,3% των ημερήσιων αναγκών μας σε σίδηρο, το 12,8% σε φυτικές ίνες, το 12,65% σε χαλκό και το 6% των θερμίδων μας, προσφέροντας 120 θερμίδες, περίπου το 6% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών. Είναι επίσης πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α και καροτενοειδή, ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες βιταμινών B1, B6 και B12.

Οι πράσινες ελιές είναι πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως Κάλιο, Ασβέστιο, Φωσφόρο, Σίδηρο και Μαγνήσιο, ενώ οι ελιές που συντηρούνται σε άλμη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο.

Η βιταμίνη Α που περιέχουν οι ελιές συμβάλλει στην ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, την όραση και την υγεία του δέρματος, ενώ οι τοκοφερόλες, τα αντιοξειδωτικά συστατικά της ελιάς, έχουν αντικαρκινική δράση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν καρδιοπάθειες.

 
 
     
     
     
 
 
 
 

Ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελιές, τόσο οι μαύρες όσο και οι πράσινες, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως η ελαιοευρωπεΐνη (στις πράσινες ελιές) και οι ανθοκυανίνες (στις μαύρες ελιές). Αυτές οι ουσίες έχουν ισχυρές αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ειδικότερα, η υδροξυτυροσόλη, ένα φυσικό συστατικό της ελιάς, έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα προάγει την ανάπτυξη των υγιών κυττάρων..

Η ελαιοευρωπεΐνη, που συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου, έχει επίσης συνδεθεί με την προστασία από την οστεοπόρωση και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Στην παραδοσιακή ιατρική, τα παρασκευάσματα από ελιές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία φλεγμονών, όπως οι αλλεργίες που συνδέονται με φλεγμονώδη νοσήματα. Επιπλέον, το εκχύλισμα ελιάς έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιισταμινική δράση και μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υποαλλεργικής διατροφής.